El mamífer més petit del planeta

Els mamífers han conquerit la majoria dels hàbitats i s'han estès per tot el planeta. Habiten els oceans, originalment van ser presents a tots els continents excepte a l'Antàrtida i alguns han adquirit la capacitat de volar.

L'animal més gran conegut a la història evolutiva és un mamífer: la balena blava. I gràcies a l'enorme diversitat de mamífers, també hi ha algunes espècies excepcionalment petites.

El títol de mamífer més petit el disputen dues espècies. En el seu estat adult, exemplars d'ambdues espècies poden pesar menys de dos grams, encara que un individu mostra una variació més gran dins de l'espècie i pot pesar fins a tres grams.

Ratpenat borinot

El ratpenat borinot, el nom científic del qual és Craseonycteris thonglongyai, en estat adult fa poc més de 29 mm de llarg des del nas fins a la cua. La seva envergadura és de 145 mm. Solen pesar entre 1,6 i 2 grams, menys d?un cèntim nord-americà o un cèntim d?euro.

Aquest detall fa que el ratpenat borinot llueixi tan encantadora i sigui el mamífer més petit de la Terra.

Els ratpenats borinots tenen un pelatge de color marró grisenc a l'esquena i un ventre de color gris clar; les seves ales són gairebé transparents. Tenen musells llargs amb projeccions en forma d'antenes que els permeten detectar preses. Com altres ratpenats, tenen una vista i una oïda excel·lents.

Les seves grans orelles i fosses nasals els ajuden a trobar insectes voladors a la foscor. Són insectívors i la seva àrea d'alimentació s'estén per quilòmetres al voltant dels caus. Els vols són curts, duren menys d'una hora, al vespre, al vespre i al clarejar. Caça insectes voladors mitjançant ecolocalització, com molts altres ratpenats.

Durant l'estació seca, la població augmenta. Cada femella dóna a llum un cadell, que roman enganxat a la mare, aferrant-se a un mugró que es troba a zona púbica.

On trobar el mamífer més petit

Viuen als boscos tropicals de Tailàndia i Birmània, en coves de pedra calcària càlides i humides, així com en estructures artificials com temples i mines i mengen insectes. Manades de centenars d'individus s'aferren als sostres de les coves ia les esquerdes de les roques.

Aquestes ratapinyades són molt sociables i es reuneixen en grups mentre dormen. La seva mida petita els permet cabre en un grapat d'exemplars de la mida del palmell de la mà. Mantenir-se jutnes els ajuda a regular la temperatura i la humitat corporal. També els permet aprofitar els beneficis que dóna la seguretat de viure més i detectar els depredadors amb suficient anticipació.

Amenaça humana

mamífer més petit

Aquesta sorprenent i única espècie enfronta diverses amenaces per part dels humans, que podrien portar a la seva extinció.

D'una banda, les seves coves s'utilitzen com a llocs d'excursions turístiques o per a esdeveniments religiosos on es crema encens, cosa que té un important impacte en aquests petits ratpenats.

En alguns llocs, el guano de ratpenat també s'explota com a font de fertilitzant o directament la pedra calcària, deteriorant-ne l'hàbitat.

Aquests trastorns es consideren la principal amenaça antropogènica per al mamífer més petit del món.

Vuit de les coves estan ubicades a la ciutat de Birmània, que té una població estimada de menys de 4.000 individus. Al seu torn, a Tailàndia se'ls observa en 44 coves, la població total de les quals és de menys de 6.500 individus.

A causa del seu hàbitat limitat i la petita grandària de la seva població, la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura els classifica com a vulnerables. La població està disminuint a un ritme alarmant.

La musaranya etrusca, empatant en pes

mamífer més petit

Molt més comú i nombrosa és la musaranya etrusca (Suncus etruscus), competidora del ratpenat borinot en la categoria de mamífer més lleuger conegut.

Amb un pes de 1,7 a 3 grams, aquest animal sol rebre una medalla de plata, encara que de vegades alguns adults pesen més que algunes espècies de borinots.

Tanmateix, és certament un animal més gran; excloent la cua, la mida de la musaranya etrusca oscil·la entre 35 i 50 mm.

Es distribueix des de Birmània i Tailàndia, on comparteix hàbitat amb els ratpenats borinots, fins a gran part de la conca mediterrània, incloses les penínsules italiana i ibèrica, excloent-ne el quadrant nord-oest. Habita en boscos temperats, mediterranis i tropicals.
Es relacionen amb poblacions rurals, on aprofiten els cultius abandonats.

Són animals solitaris, no accepten la presència d'altres de la seva espècie, tret de fins de reproducció. La gestació de la femella dura de 26 a 28 dies i dóna llum de 2 a 7 cries de només 0,2 grams, que la mare cuida i alimenta durant tres setmanes. Una setmana després del deslletament, els nadons es veuen obligats a independitzar-se, odiats per la seva mare, que els comença a veure com els seus rivals.

Ecoportal.net

Amb informació de: https://www.muyinteresante.es/